The Poetry of Earth – Class XII English Notes

Are you looking for English Notes for class XII of West Bengal Board? Here this is complete notes of an important chapter of English B. Download the notes of the chapter ‘The Poetry of Earth’ by John Keats. It has been prepared to help you in your exam preparation. It has questions and answers of  1 Mark and 6 Marks. Download the PDF file attached. If you find this helpful please Share with your friends and don’t forget to comment below


THE POETRY OF EARTH NOTES | WEST BENGAL BOARD CLASS XII NOTES | ENGLISH SECOND LANGUAGE

CLICK THE LINK BELOW TO DOWNLOAD PDF FILE OF THE NOTES

(If you don’t have any PDF reader first CLICK HERE to download Adobe PDF Reader to View/Download the files)

Short Answer Type (Mark 1)

1. Who is the poet of the poem ‘The Poetry of Earth’?

Ans: John Keats is the poet of the poem ‘The Poetry of Earth’.

2. What is the form of the poem ‘The Poetry of Earth’?

Ans: ‘The Poetry of Earth’ is a Petrarchan sonnet which consists of fourteen lines.

3. Grasshoppers fly in –

Ans: Summer.

4. In the poem the winter evening is – Ans: Silent.

5. The silence in the poem ‘The Poetry of Earth’ has been wrought by – Ans: The frost.

6. The poetry of earth is ceasing –

Ans: Never.

7. Which insect carries the song of summer?

Ans: The Grasshopper carries the song of summer.

8. Which insect carries the song of winter?

Ans: The Cricket carries the song of winter.

9. “The poetry of earth is never dead” – What does the poet mean?

Ans: The poet means that the music of nature never stops. 10. How are the birds in summer?

Ans; According to John Keats, the birds in summer are faint.

11. “He has never done with his delights” – Whose delights are spoken of here?

Ans: The delights of Grasshopper are spoken of here.

12. What does the poet celebrate in the poem?

Ans: The poet celebrates the continuity of the music of nature.

13. What does the cricket’s song seem to a person who is in drowsiness and half-lost?

Ans: To a person who is in drowsiness and half-lost, the Cricket’s song seems to be the song of Grasshopper among some grassy heals.

  (More Questions…..)

 Descriptive Type (Marks 6) 

1. Write the substance of the poem ‘The Poetry of Earth’.

Ans: ‘The Poetry of Earth’ is composed by a brilliant poet of English literature, John Keats. The poetry of earth means the music in Nature. Nature is full of music and it never stops. In summer, the sun makes all the birds tired. So they stop singing and take shelter under the cool shade of trees. At this moment the Grasshopper takes the lead. He becomes the poet of summer by chirping merrily from hedge to hedge. His song expresses immense joy. The sound of the Grasshopper fills the air and shows the luxury of summer. When he is tired, he takes rest beneath a pleasant weed to regain energy and continue his song again.                

The poetry of earth doesn’t cease even in winter. In such a quiet, frosty winter evening the Cricket keeps the music of earth alive. It becomes the poet of the winter. Its song brings warmth and joy to the earth. To a person sitting half-asleep near the fireplace, the Cricket’s song seems to be a continuation of Grasshopper’s song among some grassy hills. 

(More Questions…..)
 (CLICK THE LINK BELOW FOR COMPLETE NOTES)

Subscribe Now

Author: admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *